Bezoek aan woongemeenschap Eikpunt

 

Bedankt voor de ontmoeting met twee initiatiefneemsters van Eikpunt in Lent. 

In de warme gemeenschappelijke ruimte werden we ontvangen. De initiatiefneemsters vertelden hun ervaringen en tips waar Mindset Wonen mee kan nemen bij de vervolgstappen. 

Eikpunt is gestart vanuit een Droom. Alle initiatiefnemers wilden samen deze droom realiseren. 

De vereniging bestaat sinds 2009. In 2016 hebben alle bewoners hun intrek genomen in onze nieuwe wijk achter de dijk langs de Waal, ter hoogte van het Fort Boven-Lent (Nijmegen). Verdeeld over de Duitslandstraat, Karl Marxstraat en Rosa Luxemburgstraat zijn er 40 huurwoningen en 9 koopwoningen verrezen uit de Vossenpelse kleigronden.

Het is gestart door een groep initiatiefnemers en in de loop van de jaren zijn er mensen bij gekomen en afgevallen. 

Deze woonvorm is een dynamisch en toekomstwijzend model voor samen leven en wonen, waarin de onderlinge betrokkenheid kan groeien en de druk op de kosten voor bv. ouderen- en gehandicaptenzorg en kinderopvang kan worden beperkt. Tevens kan door het bieden van faciliteiten als een stilteruimte en een distributiepunt van biologische producten een gezondheidsbevorderende impuls gegeven worden.

Woongemeenschap Eikpunt is een vereniging waarvan de leden zich verbonden voelen door vier pijlers. Pijlers zijn waarden die elkaar bind. De pijlers van Eikpunt zijn: 

meergeneratiewonen,

duurzaamheid,

stilte & bezinning

gemeenschapsvorming.

Het woonproject wil nadrukkelijk ook openstaan voor mensen uit de omgeving. De mensen die deelnemen aan dit project besteden een gedeelte van hun beschikbare tijd aan het met elkaar wonen en leven. In de afgelopen jaren hebben ze elkaar leren kennen door elkaar te ontmoeten. 

Samen hebben ze afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar omgaan, wat ze van elkaar verwachten, hoe ze samenwerken in werkgroepen en besluiten nemen. We hebben tips gekregen over hoe je gedragen besluiten kan nemen en hoe je samen in een groep samenwerkt. 

Hieronder een kleine samenvatting:

Enkele tips zijn: 

  • Start met een kleine groep, een kerngroep. Probeer deze zo constant mogelijk van samenstelling te houden. Ontwikkel hierin de uitgangspunten van het project. Deze uitgangspunten dienen als stabiele basis, waarover geen fundamentele discussies meer gestart worden.
  • Belangrijk is om met elkaar te bepalen op welke wijze discussies gevoerd worden en beslissingen tot stand gaan komen. Gebeurt dat democratisch of socratisch. Dit kan hopelijk voorkomen dat er padstellingen ontstaan of onvrede zich omzet in verzet.
  • Stel een overzicht op van concrete ideeën die mensen moeten onderschrijven voordat ze al lid toetreden tot het project. Geef ook aan wat er van ze verwacht wordt als ze er eenmaal wonen.
  • Laat iedereen zoveel mogelijk datgene inzetten waarin hij/zij goed is (kwaliteiten) en dat ook leuk vindt om te doen.
  • Maak het project niet te groot qua aantal mensen. 

Het was een mooi gesprek waardoor er ideeën zijn hoe de gemeenschapsvorming van Mindset Wonen opgepakt kan worden. Hierover zullen we onze gedachte weergeven op de website bij tabblad vereniging Mindset Wonen. 

Wil jij meer weten over Eikpunt? Kijk naar het filmpje bij de NOS. 

 

You may also like...

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.