Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over Mindset Wonen.

Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op! 

De naam Mindset Wonen staat voor een andere kijk of manier van denken, een nieuwe ‘mindset’ op wonen en zorg voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Mindset Wonen is een bewonersinitiatief voor (jong)volwassenen met een lichamelijke beperking. Iedere bewoner sluit zich aan als lid van de vereniging. De leden kunnen onderling bepalen hoe zij de vereniging willen vormgeven. Samen zal worden bepaald hoe de zorg georganiseerd zal worden. Ook kunnen de leden meedenken en meebeslissen over allerlei andere onderwerpen waar Mindset Wonen mee te maken krijgt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de inrichting en het onderhoud van de gemeenschappelijke loungeruimte. Van ieder lid van de vereniging wordt verwacht dat zij zich inzetten voor Mindset Wonen. Deze gezamenlijke betrokkenheid is essentieel voor de continuïteit van het bewonersinitiatief. 

In grote lijnen is duidelijk hoe de zorg georganiseerd zal gaan worden. Als bewoner regel je zoveel mogelijk zelf. Iedereen zal voor een groot deel zijn eigen assistentie en zorgverleners inhuren via het PGB. Om het financieel haalbaar te maken, zal daarnaast een deel van de zorg gezamenlijk worden ingekocht, bijvoorbeeld de nachtdienst. Onderling zal met de bewoners worden bekeken welke zorg gezamenlijk ingekocht kan worden. 

PGB staat voor persoonsgebonden budget. Het is een geldbedrag waarmee mensen met een beperking hun eigen zorg kunnen inkopen. Om in aanmerking te komen voor een PGB, moet een indicatie gesteld worden. Binnen de WLZ (wet langdurige zorg) wordt deze indicatie gesteld door het CIZ. Bij Mindset Wonen heb je vanuit de WLZ één van de volgende indicatie nodig: LG 5 t/m LG 7. Het PGB kan ook worden verstrekt vanuit de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en/of de Zvw (zorgverzekeringswet). Bij Mindset Wonen kom je in aanmerking met een PGB-indicatie vanaf 17 uur per week. 

De appartementen worden volledig rolstoeltoegankelijk en komen op de begane grond. Ze zijn ook geschikt om samen te wonen met een partner. Er komen twee verschillende types appartementen vrij, type D en type E. Deze types appartementen zijn beide ongeveer 75m2 groot, maar kennen een andere indeling. Alle appartementen hebben een grote hal, een ruime woonkamer met open keuken, een washok en een slaapkamer met aangrenzende badkamer. Het is mogelijk om een plafondlift te plaatsen vanuit de slaapkamer naar de badkamer.

Wil je meer weten over de appartementen of graag de bouwtekeningen inzien? Neem dan contact met ons op via mindsetwonen@gmail.com en wij sturen ze je toe. 

Als alles volgens planning verloopt, zal het appartementencomplex in oktober 2021 gerealiseerd zijn. Houd onze website in de gaten voor updates over de bouw.  

De tien zelfstandige appartementen voor Mindset Wonen worden volledig rolstoeltoegankelijk en ongeveer 75m2 groot. Het appartement voorzien van aansluitingen om (indien nodig) een plafondlift te kunnen plaatsen van de slaapkamer naar de badkamer. Eventuele overige (specifieke) aanpassingen zullen niet standaard worden geplaatst in het appartement door de woningcorporatie Talis, deze zullen door de bewoner zelf aangevraagd moeten worden.

De loungeruimte komt te liggen op de hoek van het appartementencomplex. Deze kan door de bewoners worden gebruikt om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens de (leden)vergaderingen, maar ook om samen een hapje te eten of een drankje te nuttigen. Eventuele andere functies van deze loungeruimte, kunnen onderling bepaald worden in de bewonersvereniging. De loungeruimte zal daarnaast (voor een gedeelte) gebruikt worden door de zorgverleners. Zo zal een afgeschermd deel worden ingericht als slaapvertrek. Ook zal er een (kleine) badkamer ter beschikking komen voor de zorgverleners. Hoe de gemeenschappelijke ruimte verder ingericht wordt, zal nader onderling worden bepaald.    

Alle appartementen van Mindset Wonen zijn sociale huurwoningen. De prijs van een individueel appartement zal 619 euro worden. Daar komen nog de servicekosten en gas/water/licht bij. Daarnaast is er nog de gemeenschappelijke loungeruimte. Deze is toegankelijk voor alle bewoners en de huur daarvan wordt dus ook gedeeld. De meerkosten van de domotica van de appartementen zal ook worden doorberekend in de huur van deze loungeruimte, hoeveel dit is weten we nu nog niet precies. Mensen met een WLZ-indicatie kunnen in aanmerking komen voor een wooninitiatieventoeslag. Het is wenselijk dat de huur van deze gemeenschappelijke ruimte hieruit betaald gaat worden. 

Heb jij een lichamelijke beperking? Ben jij tussen de 18-45 jaar (richtleeftijd)? Ben jij in het bezit van een PGB-indicatie van minimaal 17 uur per week? Ben jij actief buitenshuis, zoals (vrijwilligers)werk of studie? En ben jij in staat om mee te praten en te beslissen in de vereniging Mindset Wonen? Neem dan contact op via mindsetwonen@gmail.com. Er zijn momenteel nog enkele plekken vrij. Of schrijf je direct in via ons inschrijfformulier

Mindset Wonen maakt uit van een wooncomplex van 124 (sociale) huurappartementen en studio’s. De tien zelfstandige appartementen voor Mindset Wonen komen op de begane grond. Op de hoek van het appartementencomplex komt een gemeenschappelijke loungeruimte. Deze kan door de bewoners worden gebruikt en zal voor een deel worden ingericht voor de zorgverleners. Het appartementencomplex grenst aan een grote gemeenschappelijke binnentuin, De binnentuin wordt groen ingericht met een parkeergelegenheid. Ook zal er een gezamenlijke berging komen voor de bewoners van Mindset Wonen, om eventuele voorzieningen of andere spullen te kunnen stallen.

Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld op onze website, zullen wij je aanmelding beoordelen. Er zal worden bekeken of je voldoet aan het bewonersprofiel. Bij eventuele onduidelijkheden of vragen, zullen wij nog contact opnemen per mail. Na de beoordeling van het inschrijfformulier, zullen wij zo spoedig mogelijk contact opnemen om een (online) kennismakingsgesprek te plannen. Het eerste gesprek zal plaatsvinden met het (huidige) bestuur van Mindset Wonen en Barbara Maiburg (projectadviseur). Aan de hand van het kennismakingsgesprek zal worden bekeken óf je in aanmerking komt voor Mindset Wonen en kunnen eventuele vragen vanuit jouw kant worden beantwoord. Is de eerste indruk positief, dan zal kennis gemaakt worden met de overige bewoners en tevens worden bekeken of het onderling klikt. Er zal worden gevraagd om mee te draaien binnen de vereniging. Dit houdt in dan je (minimaal) twee algemene ledenvergaderingen bijwoont. Is de indruk vanuit beide kanten positief, teken je als nieuwe bewoner een intentieverklaring, waarmee je aantoont dat je je wil aansluiten als lid van de vereniging Mindset Wonen. 

Mindset Wonen wordt gebouwd in de nieuwe wijk Woenderskamp in Nijmegen-Lent. De Woenderskamp wordt een moderne woonbuurt, in een nieuw stadsdeel van Nijmegen ten noorden van de Waal. Mindset Wonen is centraal gelegen, dichtbij allerlei (stads)voorzieningen, zoals winkels, een bioscoop, horecagelegenheden en gezondheidsvoorzieningen. Ook het openbaar vervoer is dichtbij, met een bushalte op loopafstand en een NS station op 500 meter. Het nieuwe winkelcentrum Het Hart van de Waalsprong wordt gebouwd net ten zuiden van de Woenderskamp. Het kindcentrum De Boomgaard, wordt gebouwd naast het appartementencomplex, met hierin een basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Ook ligt de Woenderskamp dichtbij een groene omgeving, met grote waterplassen in de buurt. Voor meer informatie over de omgeving kun je kijken op www.waalsprong.nl

Heb je interesse en pas je binnen ons bewonersprofiel, dan kun je het inschrijfformulier invullen op onze website. Wij zullen het inschrijfformulier beoordelen en daarna zo spoedig mogelijk contact met je opnemen, om een kennismakingsgesprek te plannen. Heb je vragen? Dan kun je ons ook altijd mailen via mindsetwonen@gmail.com

Mindset Wonen is een ambitieus project en brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zo is er geld nodig om de gemeenschappelijke loungeruimte in te richten en de appartementen aan te passen. Donaties aan de Stichting tot Steun van Mindset Wonen zijn daarom altijd welkom! Ons IBAN-nummer is NL02 RABO 0340 5717 72 (ten name van Stichting tot Steun van Mindset Wonen). Alvast hartelijk dank voor de bijdrage! 

Reacties gesloten.